Cushing sendromu hastalığında kullanılan “Osilodrostat” etken maddeli “Isturisa” isimli ilacın SGK tarafindan karşılanıyor mu, sorusu son dönemde ilaç davaları alanında meydana gelen artış ile oldukça rastlanır hale geldi. Tıp dünyasında gelişen teknoloji ile nadir hastalıkların da ilaçla tedavisi mümkün hale geldi.
Bien Hukuk Bürosu olarak bu yazımızda, Cushing Sendromu tedavisinde Isturisa ilacı SGK tarafından karşılanıyor mu, Isturisa ilacını devlet karşılıyor mu ve Isturisa ilacı için dava açılır mı vb. soruları cevaplamaya çalışacağız.
Cushing Sendromu ve Tedavisi
Öncelikle Cushing Sendromu hastalığından kısaca bahsetmek gerekirse; bu hastalık kortizol hormonunun vücutta zaman içerisinde çok fazla birikmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Halk arasında “Ay Dede” sendromu, hastalığı olarak da bilinmektedir. Cushing sendromu oral kortikosteroid ilaç almaktan veya bireyin vücudunun doğal olarak çok fazla kortizol üretmesinden kaynaklanabilir.
Cushing Sendromu tedavileri vücudunun kortizol seviyelerini normale döndürmeye ve semptomlarını iyileştirmeye yöneliktir. Bu tedaviler arasında yer alan “Osilodrostat” etken maddeli “Isturisa” isimli ilaç yetişkin Cushing Sendromu hastalarında kortizol seviyesini normal düzeye indirerek kortizol seviyesini yönetmeyi amaçlar.
Isturisa ilacı FDA ve EMA onaylarını alarak tedavide kullanılmakta olan bir ilaçtır. Türk Eczacılar Birliğinin Yurtdışı Aktif İlaç Listesi’nde de yer alan Isturisa ilacı, ne yazık ki SGK tarafindan, devlet tarafindan, karşılanmamaktadır. Isturisa ilacı, yurtdışından getirtilerek kullanılan ülke içerisinde bulunmayan bir ilaçtır. Isturisa ilacını Türk Eczacılar Birliği’yle iletişime geçerek ulaşılabilinmektedir. Cushing Sendromu ilacı olarak adlandırılan Isturisa ilacı 1 – 5 – 10 miligramlık 60’lık tablet şeklinde satılmakta olup fiyatı 2.223,26-Euro ila 9.135,04-Euro aralığında değişkenlik göstermektedir.
Isturisa İlacı (Cushing Sendromu İlacı) İçin Dava Açılabilir Mi?
Cushing Sendromu hastalığı olan bireylere “Osilodrostat” etken maddeli “Isturisa” isimli ilaç tedavisi uygulanması hekimleri tarafindan karar verilir ise ilacın bedelinin SGK tarafindan karşılanması için dava açılabilmektedir. Isturisa ilacının SGK tarafindan karşılanmaması Anayasa’da düzenlenen Yaşam Hakkı’nı ihlal etmektedir. Yaşam hakkı, hem Anayasamızla güvence altına alınmış, hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile garanti edilmiş, kişinin fiziksel varlığını sürdürebilmesinin güvencesini oluşturan en temel insan hakkıdır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin Yaşama Hakkını düzenlediği 2. maddesine göre:
“Herkesin yaşam hakkı yasayla korunur. Yasanın ölüm cezası ile cezalandırıldığı bir suçtan dolayı hakkında mahkemece hükmedilen bu cezanın infaz edilmesi dışında, hiç kimsenin yaşamına kasten son verilemez.”
Isturisa ilaç bedelinin karşılanması için başlatılacak dava süreci teknik ve uygulamayla sürekli değişen süreçtir. Dava sürecinde avukat ile çalışmak zorunlu değildir. Ancak sürecin oldukça teknik bilgi gerektirmesi ve fiiliyatta sürekli değişen şartlar gereği uzman avukatlarla çalışmak oldukça faydalıdır. Nitekim uzman bir avukatla çalışılmayan durumlarda geri döndürülmesi mümkün olmayan pek çok hatanın yapılması ve hastaların kalıcı olarak hak kayıplarına uğraması sıkça rastlanır olmuştur. Yine de standart bir süreci özetlemek gerekirse süreç aşağıdaki adımlardan oluşmaktadır;
- Endikasyon Dışı Yurt Dışı İlaç Kullanım Başvurusu
- SGK İlaç Bedeli Karşılama Talebi
- İhtiyati Tedbir Talepli Dava Açılması
- İhtiyati Tedbir Kararı
- İlk Derece Mahkemesi Kararı
- İstinaf Mahkemesi Kararı
- Yargıtay/Danıştay Kararı
Konu hakkında daha detaylı bilgi almak ve Isturisa ilaç bedelinin karşılanması için dava açmak istiyorsanız tarafimıza ulaşabilirsiniz.