Ticaret hukuku, özellikle ticari bir işletmenin gerçekleştirdiği eylemleri ve işlemleri konu alan hukuk dalıdır. Ticari aktiviteleri düzenleyerek oluşabilecek olumsuz durumları mahkemeye sunan ve bu şekilde hakların korunmasına yardımcı olan ticaret hukuku, kendi içinde farklı çeşitlere ayrılır. Dolayısıyla evrak ve delil toplama aşamasından süreç takibine kadar uzman bir avukat danışmanlık hizmeti gerektirir. Peki ticaret hukuku nedir, ticaret avukatı tarafından sunulan hizmetler hangileridir?
İçerik Tablosu
Ticaret Hukuku Nedir?
Normal şartlarda, kazanç sağlamak amacıyla ve sermaye organizasyonu ile başlatılan girişimler işletme olarak tanımlanır. Ancak her ekonomik işletme Ticaret hukuku kapsamında değerlendirilemez çünkü Türk Ticaret Kanununa göre; “esnaf işletmesi için öngörülen sınırları aşan kazanç hedefleri, faaliyetlerini devamlı ve bağımsız şekilde yürüten işletmeler” ticari işletme olarak kabul edilir.
Bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere ticaret hukuku, daha çok firma hareketlerini ele alarak kanunlara uygunluk durumunu gözetir. Suç teşkil eden durumların varlığında ise dava oluşturma görevi görür ve ticari işlemlerin yasalarca öngörülen şekilde yürütülmesini sağlar. Tarafların yasal haklarını güvence altına alan ticari hukuk son derece geniş bir kapsama alanına sahiptir. Bireylerin ticari ilişkilerden doğan problemler karşısındaki mağduriyetlerini önlemeden uluslararası işlemlerin usulüne uygun şekilde yürütülmesine kadar pek çok alanda devreye girer. Dolayısıyla başlı başına bir hukuk disiplinidir ve birey ile işletme için olduğu kadar ülke için de önemlidir.
Ticari Dava Nedir?
Ticari dava, en genel tanımıyla ticari faaliyetler nedeniyle ortaya çıkan anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak ve bir sonuca bağlamak için uygulanan dava türüdür. Bir davanın ticaret hukuku çerçevesinde incelenebilmesi için şu iki özelliğe sahip olması gerekir:
- Ticaret mahkemesi olarak görev yapan özel mahkemelerde işlem görmesi
- Özel mahkeme usulü kuralların uygulanması
Bu özellikleri taşıyan davalar ticari dava olarak ele alınır ve kendi içinde iki türe ayrılır:
Mutlak Ticari Dava
Tarafların tüccar olup olmamasına bakılmaksızın ele alınan mutlak ticari davalar;
- Ticaret kanunundan doğan davalar,
- Borçlar kanunundan doğan davalar,
- Medeni kanundan doğan davalar,
- Özel hüküm gereğince mutlak ticari dava olarak kabul edilen davalar
şeklindedir.
Nispi Ticari Dava
Ticari firma ile ilgili havale, telif, vedia gibi hakları kapsayan davalar nispi ticari dava olarak kabul edilir. Mutlak davaların aksine, bu tür davalarda her iki tarafın tacir veya ticari işletme ünvanına sahip olması şartı aranır. İki tarafın da bu unvanı taşımadığı durumlarda dava nispi ticari dava kapsamında değerlendirilemez.
Ticaret Hukuku Avukatının Verdiği Hizmetler
Ticaret hukuku çerçevesinde ele alınan davalar ticaret hukuku avukatları tarafından takip edilir. Davanın taraflarının aynı veya farklı ülkelerde olması fark etmeksizin oluşan anlaşmazlıkların çözümü için ticaret avukatı devreye girer. İşlemlerin usule uygun şekilde yürütülmesi ve karara bağlanması adına büyük rol oynayan ticaret avukatı, birbirinden farklı alanlarda hizmet vererek uyuşmazlıkların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Ticaret hukuk avukatının verdiği temel hizmetler arasında şunları sıralanır:
- Ticari işletmeler için sözleşme hazırlama, değerlendirme ve var olan sözleşmeleri feshetme
- İhtarname gönderme ve cevaplama
- Arabuluculuk dosyalarında şirketi temsil etme
- Hisse senedi ve şirket devir işlemlerini kontrol etme
- Şirket birleşim işlemlerini denetleme
- Riskli süreçli yönetme
- Ticari alacaklara dair icra takibi başlatma ve süreci kontrol etme
- Ticari uyuşmazlıklarda ve davalarda şirketi temsil etme
- Hukuki risklere karşı uyarı yapma ve gereken tedbirleri alma
- Şirket yönetiminde oluşabilen problemleri çözme
- Şirket kayıt ve defterlerinin usulüne uygun tutulup tutulmadığını kontrol etme, gereken durumlarda danışmanlık hizmeti verme
- Uluslararası ticaret davalarına bakma
- Kredi sözleşmeleri ve anlaşmaları inceleme
- Haksız rekabet ve haksız rekabete neden olan sorunları ortadan kaldırma
- Tüketici haklarını koruma
- Bayilik, acente ve imtiyaz sözleşmelerini takip etme
- Gümrük ile ilgili işlemleri yürütme
- İhracat tahsillerini denetleme, ithalat işlemlerini yürütme
- Serbest bölgelerde ortaya çıkan ihtilafları çözme
- Uluslararası sözleşmeleri istenilen dilde hazırlama, denetleme ve yorumlama
- Yabancı dilde hazırlanan sözleşme ve evrakları hukuka uygun şekilde tercüme etme
Ticaret Hukuku Avukatına Neden Başvurulur?
Ticaret hukuk avukatının temel görevleri arasında; şirketleri diğer şirketler, alım satım firmaları, müşteriler ve işçiler ile yaşadığı ticari faaliyetlerden kaynaklanan problemlerden korumak yer alır. Ayrıca ilgili konularda hukuki danışmanlık hizmetleri vermek ve dava takibi yapmak da ticaret hukuku görev tanımı dahilinde sayılır. Dolayısıyla ticari işletmelerin devamlılık sağlamak adına düzenli olarak uzman bir avukatla çalışması gerekir, böylece ihtilaflı durumların oluşumu erken evrede önlenebilir ve maddi kazanç artırımı sağlanabilir.
Ticaret hukuku avukatı; ticaret hukukundan doğan yükümlülüklere ek olarak anayasal yükümlülükleri, medeni hukuktan doğan yükümlülükleri, anlaşmaları, sözleşmeleri ve örf, adet ve gelenekleri göz önünde bulundurarak kapsamlı bir hizmet verir. Böyle bir hizmet almanın kişi ve kurumlara sağladığı faydalar şu şekildedir:
- Ticaret hukuku avukatlarından hukuki destek almak, ihtilaflı süreçlerin mümkün olan en kısa sürede sonuçlanmasını sağlayarak maddi zararları en aza indirir.
- Ticaret hukuku geniş bir bilim dalı olduğundan uzmanlık gerektiren pek çok farklı konuyu ele alır, borçlar hukuku ve medeni hukuk gibi çeşitli hukuk dalları ile ilişki içinde olmayı gerektirir. Ticaret hukuk avukatları bu mevzuatların tümüne hakim olan kişilerdir; bu nedenle bu kişilerden destek almak, her türlü hak kaybı yaşama durumunu ortadan kaldırır.
- Ticaret hukuku düzenli olarak güncellenir, bu durum müvekkillerin kendi başına dava ve mevzuat takibi yapmasını imkansız kılar. Profesyonel bir uzman ise gelişmeleri anlık olarak takip ederek sürecin daha kolay işlemesine yardımcı olur ve gereken önlemleri zamanında alır.
- Davalardaki hakim ile yapılan diyalogların yürütülmesi, karşı taraf eylemlerinin yorumlanması gibi durumların tümü ticaret hukuku avukatı tarafından gerçekleştirilir.
- Ticaret hukuku avukatı, mesleki bilgi ve tecrübesi ile davanın nasıl ilerlemesi gerektiğini belirler ve belirli bir fikir sunarak kişiye her açıdan destek olur.
Uluslararası faaliyetleri de kapsayan ticaret hukukunda, koşullar bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle alanında hizmet veren ticaret avukatının her zaman güncel gelişmeleri yakından takip etmesi ve taraflar için oluşabilecek olumsuz koşulları ortadan kaldırması gerekir. Siz de teknik ve hukuki anlamda yeterli bilgi ile tecrübeye sahip olan bir ticaret hukuku avukatından danışmanlık hizmeti alarak ihtilaflı durumların tümünü çözüme kavuşturabilirsiniz. Böylece hem ticari ilişkilerin kötü etkilenmesini önler hem de maddi manevi kayıp yaşama riskini ortadan kaldırırsınız.